Reset Password

€ 0 do € 10.000

Više opcija pretraživanja

Pieria

18.02.2018 by RentMe

Pieria je oblast koja se može ponositi velikim brojem značajnih arheoloških nalazišta, među kojima je najveći broj otkriven poslednjih godina, a u nekim delovima iskopavanja još uvek traju. Dugogodišnjim iskopanjem došlo se do velikog broja značajnih otkrića. Pronađene su cele gradske četvrti sa prodavnicama, kućama, radionicama.

Takođe grad je okružen snažnim zidinama, a u arheološkom parku se možete prošetati među iskopinama i obići obližnji muzej. Pidna mesto, kao mesto koje je nastalo na kraju kasnog bronzanog doba, nalazi se nedaleko od Makrijalosa. Razvijalo se tokom rimskog perioda da bi kasnije nešto više slabilo tokom hršćanskog. Najvažniji srednjovekovni grad Pierije bila je poznata vizantijska Pidna, čije je ime u 6. veku promenjeno u Kitros. Ovde je otkriven srednjevizantijski hram i ostaci tvrđave.

Dalje, jugo-zapadno od mesta Makrijalos, smešteno je jedno od najstarijih praistorijskih naselja u Grčkoj, čija se starost procenjuje na 7000 godina. Smestai u Parali, Olimpik-Bic…

Između Skotine i Leptokarije, nalazi se sledeće antičko mesto Levithri za koje se smatra da e mesto gde je Orfej osnovao svetilište u kom je predavao o bogu Dionisu.

I takođe, jedno od najpoznatijih jeste arheološko naselje Dion, koje je i jedno od velikog međunarodnog značaja. Smatra se kao grad boga Diasa, sveti grad antičkih Makedonaca.

Centralna Pijerija je takođe veoma popularna među turistima. Ovde možete upiti azurna odmarališta, posetiti brojne barove, taverne i kafiće. Najpoznatija odmarališta u ovom regionu su opštinska plaža Korinos i plaža Olimpiaki Akti, koja se proteže duž obale na nekoliko kilometara. Jedan od najpopularnijih gradova u Pijeriji je Paralija, popularno turističko odmaralište, takođe poznato po velikom broju prodavnica krzna. Paralia se ponekad naziva i „gradom riba“, pa obavezno posetite lokalne taverne za tradicionalna jela poput ribe sa ugljena, hobotnice i drugih plodova mora.

Glavni adut Severne Pijerije je njen ekološki fenomen – rezervat vode Alikes Kitrus, gde se gnezdi preko 170 vrsta retkih i ugroženih vrsta ptica. Naučnici i jednostavno ljubitelji faune dolaze ovde iz celog sveta da uživaju u ovom spektaklu. Takođe u severnoj Pijeriji nalaze se ruševine drevnog grada Pidna, koji je tokom vladavine Aleksandra Velikog bio jedan od najvećih gradova u Makedoniji.