Reset Password

€ 0 do € 10.000

Više opcija pretraživanja

Halkidiki Kassandra

18.02.2018 by RentMe

Halkidiki Kassandra je poluostrvo u severnoj Grčkoj, poznato po svom neobičnom obliku koji podseća na Poseidonov trozubac. Predstavlja jednu od prefektura Grčke, i na severu se graniči sa oblašću Soluna, drugog po veličinu grada u Grčkoj. Na jugu, istoku i zapadu okruženo je Egejskim morem. Veliko poluostrvo grana se na tri manja – Kasandru, Sitoniju i Atos, poznatiji kao Sveta Gora (nezavisna monaška pokrajina). Naziv Halkidiki potiče od grčkog grada Halkide odakle su došli prvi stanovnici poluostrva sredinom 7. veka pre nove ere. Važnu ulogu u geografskim nazivima Halkidikija imala je grčka mitologija. Mitovi kažu da je za vreme borbe giganata i bogova, gigant Atos bacio na bogove stenu, koja danas predstavlja istoimenu planinu. Sitonija, drugi ’’prst’’ Halkidikija, naziv je dobila po Sitonu, sinu boga mora Posejdona. Blizina Soluna, prelepo kristalno čisto more, duge peščane plaže i osećaj „kao kod kuće“ je ono što privlači turiste.

Da biste stigli do poluostrva Kasandra, 60 km od Soluna, prolazite cestom u predelu Nea Moudania. Sa desne strane, na spoju, put skreće prema Sitoniji i planinskom delu poluostrva i nastavljajući pravo napred, nakon 6 km ulazite u most preko kanala u Nea Potidei, koji povezuje poluostrvo sa kopnom. Ovo bi se moglo reći, kapija za Kasandru, ovo mesto se ranije zvalo „Portes“ („Vrata“). Kanal ima više od dve hiljade godina istorije, a u naše vreme ponovo je prokopan 1930. Potidea ima široku i dugu plažu sa zlatnim peskom i plitkim čistim morem, živahno šetalište sa mnogim tavernama, kafićima, barovima i raznim prodavnicama.

Nekoliko kilometara kasnije započinje novi auto-put koji je u funkciju ušao 2016. godine. Autoput prolazi kroz centar poluostrva, prvi je čvor Nea Fokeia – SANI, zatim prolazimo skretanje za Afitos i pratimo do čvora Kasandria. Tamo se put razdvaja: desno idete na zapadnu stranu Kasandre, a levo na istočnu, prvo do Kaliteje, a zatim dalje do Paliourija. Populjarni smestai na Kassandre…

Sledeća stanica je živopisno selo Nea Fokea, sa prelepim malim ušću i impozantnom vizantijskom kulom Svetog Pavla na brdu iznad mora. Sa kule se pruža veličanstven pogled kako u unutrašnjost Kasandre, tako i na susednu Sitoniju i Toronski zaliv.

Dalje, naselja duž istočne obale idu nakon skoro 5 kilometara. Sledeći je Afitos, gde jednostavno morate stati! Ovo je jedno od retkih sela koje je sačuvalo svoj jedinstveni ukus i originalnu arhitekturu. Turisti obožavaju Afitos upravo zbog ovog ukusa, zbog prelepih panoramskih pogleda na zaliv, zbog klasičnih ukusa lokalnih taverni … Ovde su kupališne plaže Liosi i Varkes, pored malog ušća.

Istorija drevnog hrama, smeštenog na samoj obali mora u sledećoj Kaliteji, povezana je upravo sa drevnom istorijom Afitosa. Kallithea će vas oduševiti mnogim mogućnostima za zabavu i druženje, kao i dobrim peščanim plažama.